ONDERWERPEN
Leeftijdsdiscriminatie (04-25)
Leeftijd mag geen reden zijn om iemand uit te sluiten of minder te behandelen. Toch gebeurt het veel. Dit blijkt uit een peiling van het Nationaal Senioren Panel, in opdracht van ANBO-PCOB, waaraan 6527 ouderen deelnamen.
32% van de ouderen heeft in de afgelopen vijf jaar te maken gehad met een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Dit gebeurt bij financiële instellingen, in de zorg, op de werkvloer of ergens anders. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Het financiële plaatje telt mee want ouderen die moeite hebben om rond te komen of in de schulden zitten, ervaren veel vaker leeftijdsdiscriminatie; maar liefst 61%.
Enkele voorbeelden van leeftijdsdiscriminatie:
12% van de 65-plussers kregen in de afgelopen vijf jaar te maken met benadeling of uitsluiting door een financiële instelling.
Een op de zes ouderen heeft negatieve ervaringen gehad met zorgverleners vanwege zijn of haar leeftijd.
Veel ouderen ervaren het ook als onrechtvaardig dat bevolkingsonderzoeken naar borst- en darmkanker stoppen bij mensen boven de 75 jaar.
Sommige ouderen moesten stoppen vanwege een maximumleeftijd bij hun vrijwilligersorganisatie.
Leeftijdsgrenzen voor het wonen in een woongroep en te oud zijn voor het adopteren van een dier uit het asiel werden ook genoemd in het onderzoek.
Bron: Nieuwsbrief ANBO-PCOB