Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging   Senioren   in  de   Noordoostpolder  
/


   Door en voor ANBO-leden

 

ONDERWERPEN:

Veel senioren appen liever dan dat ze bellen (12-19)

Internetcriminaliteit (10-19)

Hoe herkent u nepnieuws? (10-19)

Woningbranden (07-19)

----------------------------------------


Veel senioren appen liever dan dat ze bellen (12-19)

Van jongeren was al bekend dat ze liever appen dan bellen.

Maar dit geldt ook voor veel ouderen, blijkt uit een onderzoek van SeniorWeb.

Ouderen vinden het niet zozeer eng om te bellen; ze vinden appen gewoon handiger. Een berichtje sturen doe je immers wanneer het uitkomt. Verder vinden ze appen makkelijker en kost het minder tijd en geld dan bellen. Ook vinden ouderen het leuk dat ze direct foto’s en video’s kunnen meesturen. Sommigen vinden het ook prettig dat ze eerst even rustig kunnen nadenken of iets kunnen teruglezen.

Voor slechthorenden is WhatsApp al helemaal een uitkomst, net als voor mensen met familie en vrienden in het buitenland.

Ruim acht op de tien senioren gebruiken één of meer sociale media. Driekwart van de senioren maakt zich echter zorgen over zijn privacy en zijn veiligheid.

Er is dan ook veel behoefte aan uitleg over het veilig gebruiken van sociale media. Uitgebreide informatie over WhatsApp is te vinden op seniorweb.nl/whatsapp.

Voorkom WhatsApp-fraude

Oplichters doen zich voor als een bekende en zeggen dat zij een nieuw telefoonnummer hebben. Zij sturen vervolgens appjes naar dat nummer en zeggen dat ze in een noodsituatie verkeren en dringend geld nodig hebben. Doordat de oplichters soms de naam en profielfoto van de ‘bekende’ gebruiken, wekken zij het vertrouwen van de slachtoffers.

Trap hier niet in!! Bel hem of haar dan eerst even op om het verhaal te controleren!

Of stel een vraag over iets dat de oplichter niet kan weten!

En – we hebben het al vaak verteld – banken, creditcardmaatschappijen, providers of andere organisaties vragen nooit per e-mail of telefoon om uw inlogcodes of wachtwoorden.

----------------------------------------


Internetcriminaliteit (10-19)

Voorbeelden:

1) “U heeft een fantastische prijs gewonnen” of “U kunt duizenden euro’s per jaar besparen.”

Vaak zijn dit soort mails bedoeld om uw persoons- en bankgegevens te achterhalen.

Trap niet in deze mooie beloftes en verwijderde de mail !!!

2) “Er staat nog een rekening open” of “Er is een probleem met uw computer.”

Om uw gegevens te krijgen spelen criminelen in op deze gevoelige onderwerpen. Zij doen zich voor als een vertrouwde instantie.

Ook al lijkt dit persoonlijk gericht, TRAP HIER NIET IN !!

3) Sommige oplichters zoeken persoonlijk contact via de telefoon. De beller doet zich voor als een groot bedrijf zoals Microsoft of Apple en zegt dat je computerproblemen hebt. Vervolgens krijg je instructies die de digitale inbreker toegang tot uw apparaat verschaft.

Laat u niet onder druk zetten!

Verbreek de verbinding !!

4) Sommige oplichters bouwen websites van bekende internetwinkels of van een bank en verschuilen zich achter een webadres dat net één of twee letters of cijfers verschilt van het origineel. Controleer daarom exact of het webadres echt klopt!

Klik nergens op !! Eerst moet men zich zekerheid verschaffen.

En bedenk: een bank zal nooit via de mail vragen om (pin)codes. Ook niet om uw computer te testen!

----------------------------------------


Hoe herkent u nepnieuws? (10-19)

‘Het stond in de krant.’ Nog niet zo lang geleden was dat het bewijs dat een nieuwtje waar was. In een paar jaar tijd is dat helemaal veranderd. Hoe weet je vandaag de dag of het klopt wat je leest, ziet of hoort?

Wat is nepnieuws? En hoe herkent u het?

Nepnieuws lijkt iets van de laatste jaren. Dat is niet zo. Voorbeelden van nepnieuws zijn al gevonden in de Egyptische oudheid. Ontelbaar zijn de voorbeelden van nepnieuws in de geschiedenis.

Nieuw is dat nepnieuws tegenwoordig veel sneller wordt verspreid dan vroeger. De sociale media zoals Twitter en Facebook maken dit mogelijk. Iedereen kan vandaag de dag zijn eigen ‘persbureau’ spelen en ongecontroleerd zin en onzin de wereld in sturen. En dan zijn er ook nog mensen die met het bedenken en verspreiden van nepnieuws een redelijk belegde boterham verdienen.

De overvloed aan nepnieuws heeft echter ook een tegenbeweging doen ontstaan. Kranten en journalisten worden steeds alerter. Zij testen de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid en corrigeren dan het bericht zo snel mogelijk. Ook groeit het aantal onderzoeksjournalisten die berichten onderzoeken en nepnieuws ontmaskeren.

Tips voor het ontmaskeren van nepnieuws

w Als iets te mooi/bizar/ongeloofwaardig lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

w Wees altijd bewust van uw eigen vooroordelen. Mensen zijn nu eenmaal geneigd iets te geloven dat het beste past in hun overtuiging.

w Vraag je af hoe betrouwbaar degene is die het nieuws verspreidt. Besteden andere serieuze media aandacht aan het bericht?

w Kijk of in het nieuws hoor en wederhoor is toegepast.

w Vraag u af wie er belang heeft bij het bericht.

w Geeft het bericht onderbouwde informatie of gaat het vooral om het aanwijzen van schuldigen? In dat laatste geval gaat het vaak om nepnieuws.

w Raadpleeg websites als:

  www.nieuwschecker.nl

  www.wijzijndrog.nl

 www.mediawijsheid.nl/nepnieuws

----------------------------------------


Woningbranden (07-19)

Gelukkig komen woningbranden weinig voor. In 2018 eisten 30 woningbranden 33 levens. De meeste branden ontstaan door onvoorzichtigheid bij roken en bij een technisch defect of verkeerd gebruik van elektrische apparatuur.

Hoe zelf het risico van brand te voorkomen !!!

 - Gebruik vuur veilig

 Doof bijvoorbeeld kaarsen bij het verlaten van de kamer.

- Maak apparatuur stofvrij

 Reinig bijvoorbeeld het filter van de wasdroger.

- Zet apparatuur uit

 Laat de wasmachine of vaatwasser niet draaien als men het huis verlaat; 

trek ook de stekkers uit het stopcontact die aan het opladen zijn van een tablet, mobieltje of andere apparatuur.

- Plaats rookmelders

 Plaats in ieder geval in de hal en op de overloop een rookmelder. 

Zorg ervoor dat de rookmelders goed hoorbaar zijn (ook bij gesloten deuren).

Zorg voor een veilige vluchtroute en vlucht bij brand niet door de dichte rook. Blijf laag bij de grond. Lukt dit niet, blijf dan in een ruimte zonder rook en maak de brandweer kenbaar waar je bent.

----------------------------------------