Algemene   Stichting   Activiteiten   en   Belangenbehartiging   Senioren   in  de   Noordoostpolder  
/


   Door en voor ANBO-leden

 

ONDERWERPEN:

Contant geld blijft nodig: (03-20)

Huurtoeslag verandert (10-19)

Prinsjesdag 2019 (10-19)

Het leven is fors duurder geworden (09-19)

-------------------------------------


Contant geld blijft nodig: (03-20)

één op de tien ouderen kan niet internetbankieren

Meer dan 10 procent van de ouderen in Nederland geeft aan dat ze niet internetbankieren, terwijl ze wel over een computer beschikken en online actief zijn.

Bijna de helft doet dit omdat men internetbankieren niet veilig vindt. 54 procent wil zelfs met aangeboden hulp niet overstappen naar internetbankieren. Voor de Nederlandse oudere is contant geld dan ook van cruciaal belang.

Dat blijkt uit een onderzoek van ANBO onder bijna 10.000 ouderen.

De resultaten van het onderzoek zijn van belang voor het besluit om geldautomaten weg te halen in verband met de veiligheid door plofkraken en het verdwijnen van servicepunten van banken. De huidige beschikbaarheid van contant geld moet blijven, omdat het aan de behoefte van veel ouderen voldoet.

ANBO wil een robuust en veilig betalingsverkeer dat toegankelijk is voor iedereen. Gelukkig is Nederland koploper op dit gebied. Wel moeten we er voor zorgen dat iedereen kan participeren, want de ontwikkelingen gaan snel. Vooral bij de technologie. Het gebruik van contant geld neemt onder andere hierdoor snel af. Daarom is het zaak dat er gezorgd wordt dat mensen kunnen blijven meedoen.

Tweederde van alle ouderen (67 procent) betaalt in winkels en de supermarkt afwisselend contant of met de bankpas. Ruim 11 procent rekent altijd contant af. En een heel klein deel, namelijk 1,4 procent, betaalt mobiel.

Bijna alle ouderen (96,5 procent) willen zelf kunnen blijven bepalen hoe ze betalen: contant of anders.


-----------------------------------


Huurtoeslag verandert (10-19)

Vanaf 2020 verandert de huurtoeslag. Nu is het nog zo dat een huurder die ook maar één euro boven de geldende inkomensgrens komt, het recht op huurtoeslag helemaal verliest. Dat betekent soms een harde inkomensdaling.

Vanaf volgend jaar wordt de huurtoeslag geleidelijk afgebouwd. Wie dit jaar nog net iets boven de grens komt, kan volgend jaar misschien wel huurtoeslag krijgen.

Verdiende u dit jaar (of eerdere jaren) net iets teveel?

Vraag dan voor volgend jaar toeslag aan. Dat kan vanaf dit jaar via de website van de Belastingdienst. 

Of bel met de Belastingtelefoon 0800 – 0543.

U kunt ook gebruik maken van onze belastingservice.

Hun gegevens vindt u bij: tabblad OVER ONS / COMMISSIES)

-----------------------------------


Prinsjesdag 2019 (10-19) 

Ondanks de mooie cijfers die op Prinsjesdag werden gepresenteerd, is ANBO teleurgesteld als het gaat om de koopkracht van de ouderen. Onlangs publiceerde het CBS de cijfers over 2018. Voor het tweede jaar op rij leden de gepensioneerden een gemiddeld koopkrachtverlies van 0,5%.

Voor 2019 verwacht ANBO zelfs een nog groter verlies.

Regelmatig zegt het kabinet dat de gepensioneerden ook moeten profiteren van onze sterke economie, maar zij ondernemen geen actie om die groep daadwerkelijk te helpen.

Een belangrijke factor is de situatie bij de Pensioenfondsen. Aanvullende pensioenen worden al jaren niet verhoogd. Ook de stijgende zorgpremies en de hogere eigen bijdragen zorgen ervoor dat het inkomen van ouderen onder druk staat.

-------------------------------------


Het leven is fors duurder geworden (09-19)

De consumentenprijzen zijn de afgelopen maanden met liefst 2,7 procent gestegen. Groente werd zelfs 9,4 procent duurder dan een jaar terug. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 4 juli jl. bekend maakte.

“Iedereen merkt het als bij de supermarkt moet worden afgerekend”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “Waar in heel wat CAO’s loonsverhogingen worden afgesproken, zien ouderen dat hun pensioen al jaren stilstaat en, als gevolg van de steeds maar verder zakkende rente en daling van de koersen, wellicht gekort gaat worden.” Belangrijkste producten die duurder werden waren zowel huisvesting, water en energie als voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. “We hebben al eerder geprotesteerd tegen de verhoogde btw op o.a. groenten en fruit”, aldus Den Haan.

“De hoogste prijsstijging voor voeding in meer dan 10 jaar”.

Ondertussen betalen gepensioneerden een dubbele rekening: een hogere inflatie en geen indexatie van de pensioen.

-------------------------------------